• A year from now you will thank yourself for starting today.
  • Join now and change your life!

gezondheidsvoordelen van Tijmolie

Gepubliceerd op 19 februari 2021 om 12:18

gezondheidsvoordelen van Tijmolie

 

6 Gezondheidsvoordelen Van Tijm olie
Hoewel je misschien wel bekend bent met tijm in de keuken, is het meer dan alleen een hartig kruid dat je kip heerlijk laat smaken. Tijm heeft ook een aantal gezondheidsvoordelen, vooral de etherische olie.
Essentiële oliën bestaan ​​uit de chemicaliën, terpenen genaamd, die een plant zijn smaak en geur geven. Deze oliën worden via destillatie of koude persing uit de plant gewonnen en kunnen om therapeutische redenen in kleine hoeveelheden worden gebruikt. De terpenen in tijmolie - carvacrol, thymol, linalool, cineol, kamfer en borneol - blijken een breed scala aan gezondheidsvoordelen te hebben. In feite werd tijm in heel Europa gebruikt om de zwarte pest te bestrijden!
Voordelen van tijmolie
In moderne tijden wordt etherische olie van tijm medicinaal gebruikt om een ​​aantal aandoeningen te behandelen, hetzij op zichzelf, hetzij als aanvulling op andere therapieën.
1. Antibacterieel
Thymol, het meest voorkomende terpeen in tijmolie, heeft antimicrobiële eigenschappen . Een studie toonde aan dat tijmolie effectief was bij de behandeling van bacteriële infecties, met name stafylokokkenstammen en behandelingsresistente stammen zoals methicilline-resistente Staphylococcus Aureus (MRSA). Het is ook aangetoond dat etherische olie van tijm effectief is tegen bacteriestammen Enterococcus en Escherichia.
2. Insectenwerend middel
Tijmolie is een behoorlijk effectief muggenspray gebleken. Een studie wees uit dat tijmolie, aangebracht op de huid, muggen 1-3 uur afstootte in een laboratoriumomgeving. Nu door muggen overgedragen ziekten zoals EEE steeds vaker voorkomen in de VS, kan tijmolie een betrouwbaar alternatief zijn voor op DEET gebaseerde insectenwerende middelen. Sommige etherische oliën kunnen dermatitis veroorzaken wanneer ze plaatselijk worden aangebracht, dus het is belangrijk om voor het aanbrengen altijd een kleine hoeveelheid goed te mengen met een dragerolie, zoals kokosolie.
3. Gistinfectie
Naast de werking tegen bacteriën, heeft etherische olie van tijm ook schimmelwerende eigenschappen waardoor het effectief kan zijn tegen Candida albicans , een soort gist die vaak in en op het lichaam wordt aangetroffen. Overgroei van gist kan huidlaesies, vaginale jeuk en pijn veroorzaken, en er zijn aanwijzingen dat een overgroei van Candida in het spijsverteringsstelsel verantwoordelijk kan zijn voor een aantal gezondheidsproblemen.
4. Huidaandoeningen
Tijmolie is gebruikt om de symptomen die gepaard gaan met atopische dermatitis met succes te verlichten. Atopische dermatitis, algemeen bekend als eczeem, is een veelvoorkomend huidprobleem dat wordt gekenmerkt door jeukende, schilferende plekken op de huid. Hoewel eczeem vaak voorkomt bij kinderen, mag t- hymolie niet worden gebruikt als behandeling voor jonge kinderen.
5. Infecties van de luchtwegen en hoesten
Het terpeen thymol kan ook als krampstillend middel werken om hoest te helpen verminderen. Een onderzoek toonde aan dat het, wanneer het in combinatie met sleutelbloem werd gebruikt, effectief was bij het verminderen van hoesten in verband met luchtweginfecties.
6. Alopecia / haaruitval
Essentiële olie van tijm kan, in combinatie met een dragerolie en in de hoofdhuid worden gemasseerd, de effecten van alopecia helpen omkeren en nieuwe haargroei stimuleren. Een studie toonde aan dat 44% van de proefpersonen die met tijmolie werden behandeld, een verbetering van hun haarverlies ervoer.
 
Preventieve maatregelen
Een paar waarschuwende woorden. Essentiële oliën zijn vluchtige biologische verbindingen en het gebruik ervan brengt risico's met zich mee. Essentiële oliën mogen nooit worden ingenomen of intern worden ingenomen door op slijmvliezen zoals de vulva of het tandvlees aan te brengen. Onjuist gebruik kan GI-problemen, duizeligheid, hallucinaties en andere problemen veroorzaken. Essentiële oliën mogen niet worden gebruikt tijdens het eerste trimester van de zwangerschap en uw arts moet worden geraadpleegd voordat u oliën later in de zwangerschap gebruikt.
Essentiële oliën moeten altijd worden verdund in een dragerolie zoals kokosolie voordat ze lokaal worden aangebracht. Onjuiste verdunning kan leiden tot huidirritatie.
Bron: kristi Pahr
 
 
 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.