• A year from now you will thank yourself for starting today.
  • Join now and change your life!

ijzergebrek

Gepubliceerd op 19 februari 2021 om 10:42

ijzergebrek

Lactoferrine als bron van ijzer De laatste tijd is er een veel belangstelling voor ijzersuppletie met lactoferrine.

Belangrijkste reden om lactoferrine als bron van ijzersuppletie te gebruiken is het nagenoeg ontbreken van de bijwerkingen (obstipatie en misselijkheid) die voor orale ijzerpreparaten vaak reden zijn de therapie te stoppen.

Het alternatief tot nu toe is de patiënt te verwijzen voor intraveneuze ijzertherapie. Lactoferrine is een belangrijk ijzerbindend glycoproteïne in de melk van zoogdieren. Het komt dus ook voor in moedermelk en koemelk.

Als lactoferrine tot 15-30% verzadigd is met ijzer wordt het holo-lactoferrine genoemd. Is het voor minder dan 5% met ijzer verzadigd dan wordt het apo-lactoferrine genoemd. Lactoferrine heeft ook imuunmodulerende en stimulerende effecten en wordt om die reden ook aan prematuur geboren baby’s aanbevolen.

Ook de toevoeging van apo-lactoferrine aan melkproducten blijkt uit dierexperimenteel onderzoek een goede bron voor extra ijzersuppletie.

De dosering in de vorm van apo-lactoferrine met 30% verzadigd lactoferrine bedraagt voor volwassenen en zwangeren 100mg tweemaal per dag.

Het is als voedingssupplement verkrijgbaar. De initiële behandelduur is tenminste zes weken, daarna controle van ferritine serumwaarden of er voldoende stijging is boven de aangegeven grenswaarde.

Uit diverse klinische studies is gebleken dat lactoferrine zelfs beter werkt dan de klassieke ijzerpreparaten zoals ferrosulfaat, zonder optreden van gastro-intestinale bijwerkingen. Inmiddels zijn er meerdere klinische studies gepubliceerd die de toepassing van zwangeren met een ijzergebreksanemie ondersteunen.

(bron:https://www.rug.nl/.../58268101/KN1801_J_Ijzergebrek.pdf)


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.